Mašado de Asis: IZABRANE PRIČE


Mašado de Asis: IZABRANE PRIČE
Izabrane priče brazilskog klasika Mašada de Asisa u prevodu Mladena Ćirića i Ane Lukić
2011, kratka proza, 77 str.

Cena: 250 RSD

SELECTED STORIES by a Brazilian author Machado de Assis translated by Mladen Ćirić and Ana Lukić
2011, short prose, 77 pages
Language: Serbian

Price: 250 RSD





Žoakim Marija Mašado de Asis (Joaquim Maria Machado de Assis) smatra se najznačajnijim piscem u istoriji brazilske književnosti. Svojim izvanredno plodnim i raznovrsnim opusom čini preokret u književnim tokovima s kraja XIX i početka XX veka u Brazilu uvodeći nov književni pravac – realizam. Prevazišao je granice nacionalne književnosti i ostao zabeležen u svetskoj književnoj istoriji kao jedan od najvećih realista svih vremena.
Rođen je 21. juna 1839. godine u Rio de Žaneiru, koji je tada bio prestonica Carevine Brazil, u siromašnoj gradskoj četvrti Moro do Livramento. Njegovi roditelji su pripadali radničkoj klasi i živeli su teško. Jedva je uspevao da se školuje u državnim školama, a nikada nije ni dobio priliku da studira. Bio je, međutim, svestan svog intelektualnog potencijala, pa se njime vešto poslužio kako bi napredovao u društvu, budući da ga je od mladosti privlačio prestonički intelektualni i politički život. Postepeno se istakao kao dobar novinar, što mu je omogućilo da pored redovnih obaveza objavljuje u dnevnim listovima i neka od svojih književnih dela, naročito pesme i hronike. Ubrzo se nametnuo i u političkim krugovima prestonice, tako da je dobijao dobre položaje u raznim ministarstvima. Kao zreo, već istaknut i čuven književnik i intelektualac, osnovao je Brazilsku književnu akademiju, 1897. godine, okupivši oko sebe neke kolege i prijatelje. Bio je i njen prvi predsednik. Za života je uspeo da stekne slavu u celom Brazilu, naročito u intelektualnim i političkim krugovima. Nekoliko pisama koja je Mašado de Asis poslao prijateljima i saradnicima svega nekoliko dana pre smrti svedoče o tome da je bio aktivan do samog kraja života. Umro je u Rio de Žaneiru, 29. septembra 1908. godine.
Njegova pozamašna pisana zaostavština odlikuje se izrazitom raznovrsnošću. Oprobao se u gotovo svim književnim vrstama; bio je pesnik, romanopisac, pripovedač, dramaturg, hroničar, novinar i književni kritičar. Napisao je devet romana i pozorišnih komada, oko dvesta pripovedaka i kratkih priča, preko šesto hronika, a na stotine pesama je sakupio i objavio u pet zbirki. I pripovetke su mu uglavnom objedinjene u zbirke, mada je veliki broj ostao rasut po dnevnim novinama i književnim časopisima. Dela nastala u prvoj fazi njegovog književnog rada pokazuju izvesne odlike romantizma, tada aktuelnog pravca u umetnosti. Među njima se ističu Ressureição (Uskrsnuće), A Mão e a Luva (Ruka i rukavica) i Helena (Elena). Istoričari književnosti su utvrdili da se i mnoge pesme nastale iz pera prvog brazilskog realiste odlikuju romantičarskim stilom, naročito one sa ljubavnom tematikom. U drugoj fazi njegovog stvaralašta dolazi do radikalnog prekida sa svim romantičarskim odlikama. Tada se proslavio romanom Memórias Póstumas de Brás Cubas (Posthumni memoari Brasa Kubasa, 1881). Ni ostali njegovi romani ne zaostaju za ovim u pogledu književne vrednosti. Naročito se ističu Quincas Borba (Kinkas Borba) i Dom Casmurro (Gospodin Kazmuro).
Mašadova dela su doživela brojna ponovljena izdanja u Brazilu, kao i u drugim zemljama portugalskog govornog područja. Danas su besplatno dostupna svim zainteresovanim čitaocima, budući da se smatraju javnim kulturnim dobrom. Prevođena su na mnoge svetske jezike, uključujući engleski, nemački, španski, francuski, italijanski, ruski, poljski, bugarski i srpski (srpskohrvatski).


Нема коментара: