Jahim Topol: HLADNOM ZEMLJOM


Jahim Topol: HLADNOM ZEMLJOM
Roman češkog pisca Jahima Topola u prevodu Tihane Hamović
2011, roman, 131 str.

Cena: 400 RSD

Jachym Topol: BY THE COLD GROUND
A novel by a prominent Czech author translated by Tihana Hamović
2011, novel, 131 pages
Language: Serbian

Price: 400 RSD




Jahim Topol, sin češkog dramskog pisca Jozefa Topola i unuk pisca Karla Šulca, rođen je 1962. godine u Pragu. Jedan je od međunarodno najzapaženijih čeških pisaca danas, preveden na 16 jezika. Poznat je kao pripadnik češke underground scene 70-ih i 80-ih godina. Počeo je kao tekstopisac za rok grupe Psí vojáci (Pasji vojnici), Národní třída (Narodni bulevar). Kao sinu antikomunističkog disidenta, Topolu je bio zabranjen pristup na univerzitet, pa je radio kao magacioner, ložač, nosač uglja... Do propasti komunizma pripadao je samizdat autorima jer zbog cenzure nije mogao objavljivati u državnim izdavačkim kućama i časopisima. Bavio se i uređivanjem značajnih časopisa: Respekt, Revolver Revue i Raut. Povelju 77 o ljudskim pravima potpisao je 1986. godine (bio je najmlađi potpisnik), a dve godine kasnije uhapšen je zbog „ilegalnog prelaženja granice i širenja materijala štetnog po socijalističko uređenje”.
Objavio je dve zbirke pesama: Volim te do ludila (Miluju te k zbláznění, 1988) i U utorak biće rat (V úterý bude válka, 1992), za koje je dobio nagradu „Tom Stopard“. Sa poezije je u potpunosti prešao na prozu, a piše i dramske tekstove.
Posle novele Izlet do hola železničke stanice (Výlet k nádražní hale,1994), objavio je roman Sestra (Sestra, 1994) koji je stekao kultni status i doneo mu nagradu „Egon Hostovski“, zatim romane Anđeo (Anděl, 1995), Noćni rad (Noční práce, 2001) i Kloktat dehet (2005) – Ispirati grlo katranom (Kloktat dehet, 2005) – proglašen knjigom godine. Izdao je i zbirku prevoda priča, mitova i legendi severoameričkih Indijanaca Trnova Ružica (Trnová dívka, 1997), zbirku priča i dramskih tekstova Supermarket sovjetskih heroja (Supermarket sovětských hrdinů, 2007) i knjigu fotografija i tekstova Putem na istok (Cestou na východ, 2008). Godinama se aktivno bavi i novinarstvom, trenutno piše za vodeći češki dnevni list „Lidové noviny“ („Narodne novine“).


Нема коментара: